Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε από τη νέα του θέση, μίλησε στο Marketing Week και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη νέα πρόκληση που αναλαμβάνει. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι μέσα από την κρίση θα αναδειχθεί κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο υγιές σε κάθε επίπεδο. Με μια σημαντική πορεία στη διεθνή και ελληνική αγορά καταναλωτικών προϊόντων, αλλά και πολύχρονη εμπειρία στον χώρο των FMCG σε εταιρείες όπως η Unilever Hellas και η Diageo Hellas, ο Θάνος Αθανασόπουλος δείχνει έτοιμος να τα βάλει με… τα θηρία της αγοράς.

Marketing Week: Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η εξέλιξη αυτή προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στο έργο σας ή λειτουργεί ως πρόκληση;

Θάνος Αθανασόπουλος: Αναμφίβολα η οικονομική συγκυρία έχει φέρει νέα δεδομένα σε αρκετούς τομείς τόσο της αγοράς, όσο και του τρόπου που δουλεύουμε. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά στην Barilla Hellas ή στον κλάδο μας. Οι δύσκολες σημερινές συνθήκες είναι ίδιες για όλες τις εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδος. Εγώ είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος άνθρωπος και αποτελεί πεποίθησή μου ότι η κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για μία εταιρεία, προκειμένου να εξελιχθεί και να ενισχύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Πρόκειται λοιπόν για μία πρόκληση που μας καλεί να παραμείνουμε σε εγρήγορση, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν και να τις αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουμε καλύτερα τις ανάγκες των καταναλωτών και κατ’ επέκταση, να ενισχύσουμε την προτίμησή τους σε εμάς.

Marketing Week: Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι της στρατηγικής που θα ακολουθήσετε και που εκτιμάτε ότι πρέπει η εταιρεία να εστιάσει την προσοχή της;

Θάνος Αθανασόπουλος: Στην Barilla Hellas διαχειριζόμαστε τις δύο μεγαλύτερες μάρκες ζυμαρικών στην Ελλάδα, τη Misko και τη Barilla. Πρόκειται για δύο ιστορικά brands με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και υψηλή καταναλωτική προτίμηση που ηγούνται της ελληνικής αγοράς στα ζυμαρικά και τις έτοιμες σάλτσες.

Στόχος της στρατηγικής μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω τα μερίδια αγοράς μας, αλλά και να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς κάθε μάρκας με τους καταναλωτές μέσω των προϊόντων μας, αλλά κυρίως μέσα από την ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε μάρκας.

Marketing Week: Η Misko ήταν η πρώτη εταιρεία που έβαλε τα μακαρόνια σε συσκευασία, ενώ στην πολύχρονη πορεία της δεν είναι λίγες οι καινοτομίες που παρουσίασε. Πιστεύετε ότι η καινοτομία μπορεί σήμερα να δώσει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, έστω και υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες;

Θάνος Αθανασόπουλος: Η Misko είναι μία ιστορική ελληνική μάρκα που φέτος συμπληρώνει 84 χρόνια πρωταγωνιστικής παρουσίας στο οικογενειακό τραπέζι. Η αγάπη αυτή των καταναλωτών δεν έχει να κάνει μόνο με τη συνήθεια και την εγγυημένη ποιότητα Misko, αλλά συνδέεται άμεσα και με το καινοτόμο πνεύμα που διέπει τη μάρκα σε όλη την ιστορία της.

Είτε πρόκειται για τις συσκευασίες, είτε για τις γεύσεις ή τις σειρές προϊόντων της, η Misko έχει παράδοση στη δημιουργία πρωτοποριακών προτάσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών. Η καινοτομία άλλωστε αποτελεί πάντα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ανεξαρτήτως των οικονομικών συγκυριών, εφόσον έχει λόγο ύπαρξης για τον καταναλωτή.

Marketing Week: Όπως είπατε κι εσείς, το brand Misko είναι ιστορικό για τη χώρα μας. Πιστεύετε ότι το να σχεδιάζεις στρατηγική Μάρκετινγκ για ένα ιστορικό brand θέτει κάποιους περιορισμούς σε σχέση με άλλο brand; Με άλλα λόγια, υπάρχει κάποια «κόκκινη γραμμή» ή όλα μπορούν να αναθεωρηθούν αναλόγως των συνθηκών και των στόχων;

Θάνος Αθανασόπουλος: Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, απλά κάποια όρια στα οποία μπορεί κανείς να κινηθεί, κάτι που ισχύει όμως σε οποιαδήποτε μάρκα με πολύχρονη παρουσία. Άλλωστε η ιστορικότητα του brand Misko εμπεριέχει τη δυναμικότητα και την πρωτοπορία που χαρακτηρίζουν τη μάρκα σε όλη της την πορεία.

Αυτό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και φυσικά να σεβόμαστε, είναι οι βασικές αξίες της μάρκας και η σχέση που έχει χτιστεί με τον καταναλωτή. Όταν καλούμαστε να σχεδιάσουμε στρατηγική Μάρκετινγ για μία μάρκα με τόσες ιστορικές, επικοινωνιακές και συναισθηματικές αναφορές, οφείλουμε να είμαστε συνεπείς προς αυτές ώστε να μην αποξενώσουμε τον καταναλωτή, γεγονός που τελικά θα πλήξει τη μάρκα.


Marketing Week: Η επαγγελματική εμπειρία σας αφορά σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Unilever Hellas, η Diageo Hellas κ.ά. Πιστεύετε ότι στην παρούσα φάση που βρίσκεται η αγορά, το να είναι μια εταιρεία μέλος πολυεθνικής εταιρείας αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα;

Θάνος Αθανασόπουλος: Πιστεύω ακράδαντα ότι το να είναι μια εταιρεία μέλος μιας πολυεθνικής έχει πολλά πλεονεκτήματα. Μια πολυεθνική διαθέτει δομές, αλλά και μακρόχρονη εμπειρία που αποδεικνύονται πολύτιμο στήριγμα στην αντιμετώπιση κρίσεων. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για την προσφορά νέων καινοτόμων προϊόντων που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα καταναλωτικών αναγκών και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να καλύψει καλύτερα την αγορά σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, στο πλαίσιο μίας πολυεθνικής αναπτύσσονται οικονομίες κλίμακος που διευρύνουν τις δυνατότητες προωθητικών ενεργειών, αλλά και ευρύτερα των καναλιών προσέγγισης των καταναλωτικών κοινών.

Marketing Week: Βασικό στοιχείο προβληματισμού σε εποχές κρίσης είναι η διαχείριση του διαφημιστικού budget. Τι περικοπές θα γίνουν, που θα στοχεύει η εταιρεία, σε ποια Νέα Μέσα θα πρέπει να στραφούν τα brands της κ.ά. Ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε σε αυτόν τον τομέα;

Θάνος Αθανασόπουλος: Διανύουμε μία περίοδο στην οποία μία εταιρεία πρέπει να διαχειρίζεται τους πόρους της προσεκτικά έτσι ώστε να αποδίδουν το μέγιστο δυνατό όφελος. Ορθολογική διαχείριση δεν σημαίνει όμως δραστικές περικοπές στη Διαφήμιση ή ανατροπές με τη χρήση μέσων που δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι αποδίδουν. Στη Barilla Hellas στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην επικοινωνία για τις μάρκες και τα προϊόντα μας αξιοποιώντας συγχρόνως τις νέες τεχνολογίες, αλλά και κάθε αποτελεσματικό κανάλι επικοινωνίας με τους καταναλωτές.

Marketing Week: Ο κλάδος των τροφίμων και ιδιαίτερα αυτός που αφορά στα τρόφιμα καθημερινής ανάγκης καταφέρνει να αντέχει στους κλυδωνισμούς της κρίσης, Τα ιστορικά και καθιερωμένα brands της κατηγορίας έχουν τις μικρότερες απώλειες, ενώ κάποιες κατηγορίες έχουν και αναπτυξιακή τάση. Ποια είναι η δική σας αίσθηση;

Θάνος Αθανασόπουλος: Πράγματι, όταν μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα οι καταναλωτές οδηγούνται αναγκαστικά σε περικοπές οι οποίες ξεκινούν και εστιάζουν στις πιο περιφερειακές ανάγκες. Τα τρόφιμα και δη οι βασικές κατηγορίες τροφίμων -μεταξύ των οποίων και τα ζυμαρικά- δεν πλήττονται σε τόσο υψηλό βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν παρουσιάζουν κι αυτά κάμψη στην κατανάλωση.

Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι να σταθούμε με συνέπεια και αξιοπιστία απέναντι στους καταναλωτές που θέλουν τώρα περισσότερο από ποτέ, να αισθάνονται ότι τα προϊόντα τροφίμων που αγοράζουν τους προσφέρουν την καλύτερη αναλογία ποιότητας, θρεπτικότητας και τιμής.

Η διατροφή δεν είναι ένας τομέας στον οποίο κάνουμε σαν καταναλωτές «σκόντο». Γι’ αυτό συνεχίζουν να εμπιστεύονται μεγάλες και γνωστές μάρκες όπως η Misko και η Barilla, που τους προσφέρουν ασφάλεια και value for money.

Marketing Week: Η άνοδος των προϊόντων private label σας προβληματίζει; Συμφωνείτε με αυτούς που λένε ότι «η άνοδός τους αποδεικνύει την αποτυχία του Μάρκετινγκ»;

Θάνος Αθανασόπουλος: Η άνοδος των private label με προβληματίζει αλλά κυρίως με ωθεί στο να γίνω πιο δημιουργικός, να κατανοήσω περισσότερο τις ανάγκες των καταναλωτών και να αξιοποιήσω αυτήν τη γνώση στη δική μας στρατηγική Μάρκετινγκ. Σε καμμία περίπτωση δε θα έλεγα ότι τα private label σηματοδοτούν το τέλος του Μάρκετινγκ. Αυτό αποδεικνύεται από την ύπαρξη εκατοντάδων μαρκών που με διαφορετική ταυτότητα, τεχνικές και κανάλια προσεγγίζουν τον καταναλωτή προσφέροντας ικανοποίηση και δημιουργώντας δεσμούς εμπιστοσύνης μαζί του.

Τα private label προϊόντα από την άλλη, φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν, όμως οι καταναλωτές τα αντιμετωπίζουν -και θα συνεχίσουν να τα αντιμετωπίζουν- ως απλώς άλλη μία επιλογή στην αγορά. Σε καμμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι θα κυριαρχήσουν, παραμερίζοντας τα επώνυμα προϊόντα, ιδίως στα τρόφιμα. Ούτε θα το ήθελα ως καταναλωτής. Τα επώνυμα προϊόντα προσφέρουν ασφάλεια ποιότητας, προέλευσης και παρασκευής στον καταναλωτή, ενώ συγχρόνως αποτελούν την κινητήριο δύναμη της αγοράς με την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Marketing Week: Η είσοδος σε νέα segment της αγοράς θα αποτελεί παράγοντα διερεύνησης για σας ή θα παραμείνετε στον σκληρό πυρήνα των αγορών που ήδη είστε;

Θάνος Αθανασόπουλος: Είναι αλήθεια ότι η είσοδος σε νέες κατηγορίες πάντα έχει ενδιαφέρον και μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε μια εταιρεία. Η Barilla Hellas διαθέτει ήδη στην ελληνική αγορά μία ευρεία προϊοντική γκάμα με τα ζυμαρικά και τις σάλτσες Misko και Barilla, τα ζυμαρικά Voiello και τα αρτοσκευάσματα Pavesi, Wasa και Mulino Bianco και έχει τη δυνατότητα για ακόμα ευρύτερες επιλογές μέσα από το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου Barilla, που μας ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και διεύρυνσης των αγορών στις οποίες απευθυνόμαστε.