Ο λόγος για την εφαρμογή Spritz, η οποία υπόσχεται ότι μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία διαβάζουμε, μέχρι και στις 600 λέξεις το λεπτό – γενικά ο περισσότερος κόσμος διαβάζει κατά κανόνα κάτω από 200 λέξεις το λεπτό. Και από ό,τι λένε οι δημιουργοί της, αυτό είναι «καλό πράγμα» γιατί μπορούμε να διαβάσουμε π.χ. το «Πόλεμος και Ειρήνη» σε επτά ώρες

Αυτό που δε μας λένε όμως είναι γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο; Υπάρχει λόγος που το «Πόλεμος και Ειρήνη» θεωρείται από τις κορυφαίες στιγμές της παγκόσμιας λογοτεχνίας: επειδή είναι! Και όπως κάθε άλλο αριστούργημα, είναι φτιαγμένο για να απολαμβάνεται λέξη προς λέξη και σελίδα προς σελίδα, ακόμα και αν κανείς δεν μπορεί να το διαβάσει στο πρωτότυπο.

Περνώντας το από μια εφαρμογή όπως το Spritz και μια διαδικασία που θυμίζει 100άρι στο στίβο, τι ακριβώς καταφέρνει αυτός που θα το διαβάσει; Εκτός αν είναι φοιτητής που την επόμενη το δίνει για μάθημα στο Πανεπιστήμιο και που – όπως μαθαίνω ότι κάνουν πολλοί φοιτητές -, αμέλησε να το διαβάσει. Παρόλα τα προβλήματα που έχει (και που θα έχει, αφού μεταλλάσσεται διαρκώς), το Internet παραμένει το δυνατότερο μέσο που έχει δημιουργήσει ο πολιτισμός μας. Και αυτό που το κάνει πιο δυνατό είναι ότι δίνει φωνή στους πάντες.

Δε θέλω να ακουστώ μελοδραματικός όμως κάποιοι – όχι όλοι -, που μπλεχτήκαμε με την τεχνολογία, το κάναμε με τη σιγουριά ότι μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων –πρώτα τη δική μας και στη συνέχεια αυτών που ζουν γύρω μας. Όχι σαν εργαλείο του καπιταλιστικού ονείρου, αλλά επειδή, όπως είχε πει ο Arthur Clarke, «μια προηγμένη τεχνολογία είναι στην ουσία μαγεία». Ο κόσμος των υπολογιστών όχι μόνο δεν είναι άσχετος από τον πραγματικό, αλλά μπορεί στ’ αλήθεια να τον μεταμορφώσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσει κανείς να τον δει όχι σαν αυτοσκοπό, αλλά σαν όχημα. Δηλαδή σαν αυτό που πραγματικά είναι.

Ο λόγος που είμαι υποστηρικτής της τεχνολογίας είναι επειδή κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Όμως ποτέ δε θεώρησα ότι λέγοντας «καλύτερη» πρέπει να εννοούμε «πιο γρήγορη» ή, ακριβέστερα, «πιο βιαστική». Βεβαίως οι μηχανές μπορούν να μας γλυτώσουν χρόνο από κάποια ανιαρά πράγματα (και στις περιπτώσεις αυτές είμαι μαζί τους 100%), όμως το διάβασμα δεν είναι ένα από αυτά. Ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι.

Αν είναι, κάτι έχουμε καταλάβει λάθος!