Σύμφωνα με έρευνα της PwC
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη αξιολογούν ως μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξή τους, τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία στις εγχώριες οικονομίες παρά τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε έρευνα της PwC, στην οποία συμμετείχαν 2.450 εταιρείες σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, το 39% δήλωσε ότι η εγχώρια γραφειοκρατία τους δημιουργεί ανησυχία, ενώ περίπου 29% ανέφεραν ως πρόβλημα την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Για την Ελλάδα, το 70,7% των ερωτηθέντων νιώθουν ότι η εγχώρια γραφειοκρατία αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξή τους, ενώ μόνο το 20% σημειώνει την γραφειοκρατία της ΕΕ.

Παράλληλα, η έρευνα της PwC φέρνει στο προσκήνιο ένα ευρύτερο και μόνιμο πρόβλημα της ΕΕ, που αφορά στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Το συγκεκριμένο αξιολογείται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Εντούτοις, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες και θεωρούν ότι μπορούν να αναπτυχθούν στις εγχώριες αγορές εστιάζοντας στους πελάτες τους, υιοθετώντας ταυτόχρονα ψηφιακές τεχνολογίες.