Αναδεικνύοντας το νέο προφίλ του Έλληνα CEO

Σύμφωνα με αυτά, ο Έλληνας CEO καλείται να αντεπεξέλθει σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, η οποία έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές τόσο στο έργο του όσο και στις προσδοκίες, τη στρατηγική και τις προοπτικές του. Βιώνει έντονη πίεση για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, ενώ στις πρώτες θέσεις στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του έχουν ανέβει πλέον η εξασφάλιση ρευστότητας και η μείωση του κόστους.

Υπό αυτές τις συνθήκες, καλείται να αναπτύξει νέες δεξιότητες όπως είναι η διαχείριση κρίσεων και κινδύνων, η ικανότητα να εμπνέει και να εμψυχώνει, η επιμονή, η αυτοπεποίθηση, καθώς και οι ανεπτυγμένες επικοινωνιακές και διαπροσωπικές ικανότητες. Επιπλέον, απαιτείται σωματική και ψυχική αντοχή, αλλά και συναισθηματική σταθερότητα. Όσον αφορά στη διαχείριση της καριέρας του, σημαντικό ρόλο σε αυτήν έχουν πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ομιλητές
Ομιλητές ήταν η Andrea Viehauser, Client Director, NP Neumann & Partners και ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Deputy Senior Partner and Head of Advisory, KPMG. Τον συντονισμό και σχολιασμό της Ημερίδας είχε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Δ.Σ., ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος, ICAP Group.

O τελευταίος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από την ICAP Group ειδικά για την Ημερίδα της ΕΑΣΕ σε 700 CEOs, σύμφωνα με την οποία το άγχος για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος και οι σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην εταιρεία τους αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία πίεσης που βιώνουν σήμερα τα ανώτατα στελέχη.

Ακολουθούν η πίεση για δύσκολες αποφάσεις (π.χ. απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.ά.) και η πίεση για καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες που προχώρησαν σε μειώσεις μισθών το 2012 διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που προχώρησαν σε μειώσεις προσωπικού αυξήθηκε κατά 20%.

«Όλοι περιμένουν από τον CEO να δώσει λύσεις, να πάρει το ρίσκο και να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι αναμένουν από εκείνον κατανόηση, συμπαράσταση και αποτελεσματική καθοδήγηση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ και πρόσθεσε πως ο CEO σήμερα θα πρέπει να αντέχει στα πολύ δύσκολα και να ανατρέπει τα αρνητικά δεδομένα, να εμψυχώνει και να εμπνέει τους συνεργάτες του, να μην υπαναχωρεί μπροστά στις αντιξοότητες και να μην συμβιβάζεται με ένα μέτριο αποτέλεσμα «των καιρών».

Τέλος, ο Ν. Κωνσταντέλλος παρουσίασε τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας CEO σήμερα. Σε αυτές συγκαταλέγονται το όραμα και το σχέδιο για την κρίση, το «leading by example» με πάθος και σκληρή δουλειά, η τόλμη και η αποφασιστικότητα, η ψυχραιμία, οι ανεπτυγμένες επικοινωνιακές και διαπροσωπικές ικανότητες και, βέβαια, η αντοχή που κάνει τη διαφορά, όταν συνδυαστεί με την αταλάντευτη επιδίωξη υψηλών στόχων.

Αναθεώρηση ρόλων και νέες προκλήσεις
Η Andrea Viehauser μετέφερε τις εμπειρίες της από τη διεθνή αγορά executive search και μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι στις αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ν. Αφρική και Τουρκία) εμφανίζονται σημαντικές δυνατότητες καριέρας για ανώτατα στελέχη. «Οι Ηγέτες σήμερα αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και πρέπει να αναθεωρήσουν τον ρόλο τους», είπε, επισημαίνοντας ότι το προφίλ του Γενικού Διευθυντή έχει πλέον αλλάξει ριζικά και απαιτούνται:
α) επίγνωση των κοινωνικών και πολιτικών κινδύνων και διαχείρισή τους,
β) αντιμετώπιση εξωτερικών προς την επιχείρηση κρίσεων και προσαρμογή της στρατηγικής της εταιρείας σε αυτές,
γ) αναζήτηση λύσεων και ιδεών μέσα από την ομάδα/ να μην περιμένει έτοιμες λύσεις από τα κεντρικά της εταιρείας,
δ) καλή φυσική κατάσταση (καλή διατροφή, άθληση, κτλ.),
ε) ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Τέλος, ο Βαγγέλης Αποστολάκης μίλησε για την ψυχολογία και τις προκλήσεις του CEO σήμερα. Σε αυτές συγκαταλέγονται η λειτουργία σε άγνωστο περιβάλλον, η μεταφορά του διοικητικού κέντρου σε άλλες χώρες, ο αγώνας για ρευστότητα και για κερδοφορία, η αναζήτηση μετρητών για συναλλαγές με το εξωτερικό και η διαχείριση κλίματος απαισιοδοξίας, αβεβαιότητας και προβληματισμού.

«Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα διαχειρίζεται λιγότερα έσοδα και ακόμα λιγότερα κέρδη. Πρέπει να βάλουμε την έννοια του outsourcing στη στρατηγική μας για ακόμα πιο μειωμένα κόστη, να αποκτήσουμε ευέλικτη εργατική πολιτική που να προσαρμόζεται εύκολα και γρήγορα στις απαιτήσεις της αγοράς και να κρατάμε το ηθικό ψηλά παρά την κρίση και την αβεβαιότητα» κατέληξε.