Ουραγός η χώρα στα ποσοστά χρήσης τους
Σύστημα κουπονιών αξίας 50 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την υποστήριξη της χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο στην Ελλάδα.

Το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση του ψηφιακού χάσματος, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Υπάρχουν ήδη υποδομές κατάλληλες για την παροχή αυτών των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, αλλά το ποσοστό χρήσης τους είναι πολύ χαμηλό. Τα κουπόνια θα στηρίξουν τη μεγαλύτερη χρήση, καλύπτοντας μέρος των δαπανών εγκατάστασης και του μηνιαίου τέλους για περίοδο έως και 24 μηνών. Οι χρήστες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κουπόνια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Η Ελλάδα υπέβαλε το μέτρο στήριξης προς αξιολόγηση από την Επιτροπή σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές, συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η ευρυζωνική συνδεσιμότητα έχει στρατηγική σημασία για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και καινοτομία.

Οι στόχοι για την ευρυζωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ποσοστό 50% ή περισσότερο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα πρέπει να έχει συνδέσεις στο διαδίκτυο με ταχύτητα πάνω από 100 Mbps. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2018, η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ όσον αφορά τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας, κυρίως λόγω της τιμής των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.