Η Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο προώθησης του πολωνικού κλάδου μόδας, καλλυντικών, ομορφιάς και spa στην ελληνική αγορά, προχώρησε στα τέλη του 2015 σε σχετικές δράσεις, που περιελάμβαναν ολιγοήμερη επίσκεψη γνωριμίας επιλεγμένων δημοσιογράφων στην Πολωνία, καθώς επίσης ειδικό προωθητικό event στην Αθήνα. Το Fashion Daily ήταν μεταξύ των τεσσάρων εντύπων που επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές να συμμετάσχει στην επίσκεψη γνωριμίας στην Πολωνία. Η αποστολή περιελάμβανε γνωριμία με μεγάλες εταιρείες καλλυντικών, spa, ομορφιάς αλλά και της μόδας και του retail, για τις ανάγκες της οποίας ταξιδέψαμε σε διάφορες πόλεις της Πολωνίας, με έδρα την πρωτεύουσα Βαρσοβία και το Γκντανσκ.

Τοπικά brands με διεθνή καριέρα
Στο πλαίσιο της επίσκεψης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να ενημερωθούμε για τις δράσεις γνωστών εταιρειών καλλυντικών της Πολωνίας, οι οποίες παρουσιάζουν και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Μεταξύ άλλων, επισκεφτήκαμε το flagship κατάστημα της Inglot στη Βαρσοβία, στο εμπορικό κέντρο Golden Terraces, όπου μας υποδέχτηκε ο Grzegorz Inglot, της οικογένειας των Inglot, που ασκεί καθήκοντα Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου σε θέματα Public Relations και International Expansion. Η Inglot, η οποία ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια στην Πολωνία, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές καλλυντικών παγκοσμίως. Σε επίπεδο επικοινωνίας, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε συνεργασίες με events σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τα Fashion Weeks, αλλά και το Broadway, όπου επιμελείται το μακιγιάζ κορυφαίων μιούζικαλ.

Η διεθνής επέκταση της Inglot ξεκίνησε το 2006 με τη δημιουργία του πρώτου της franchise καταστήματος στο Μόντρεαλ, ενώ σήμερα έχει παρουσία σε πάνω από 70 χώρες, με πάνω από 600 καταστήματα σε κορυφαίους λιανεμπορικούς προορισμούς. Τα καταστήματα Inglot φιλοξενούνται, επίσης, σε δημοφιλή πολυκαταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του brand Dr. Irena Eris, το οποίο έχει δημιουργήσει η γιατρός Irena Eris και το οποίο «υπηρετεί» τη φιλοσοφία της ολιστικής ομορφιάς. Το brand δημιουργεί υψηλής ποιότητας luxury καλλυντικά, εξατομικευμένες επαγγελματικές θεραπείες από τα Dr Irena Eris Skin Care Institutes ενώ περιλαμβάνει επίσης και δύο luxury Spa hotels σε πόλεις της Πολωνίας.

Η γνωριμία μας με τον πολωνικό κλάδο της ομορφιάς περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στο Spa La Perla, το οποίο στεγάζεται εντός του ξενοδοχείου Hilton, όπου η δημιουργός της εταιρείας και γνωστή παρουσιάστρια της πολωνικής τηλεόρασης, Κalina Ben Sira, μας ξενάγησε στους χώρους του και μας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην αισθητική ιατρική. Η Klinika La Perla είναι γνωστή αλυσίδα κλινικών ομορφιάς που προσφέρει μία ευρεία γκάμα θεραπειών, από αισθητική ιατρική μέχρι υψηλής ποιότητας καλλυντικά και υπηρεσίες πλαστικής χειρουργικής.

Η μοναδική «Πόλη της Μόδας»
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της δημοσιογραφικής αποστολής ήταν η επίσκεψη στο Ptak Fashion City, τη μοναδική «Πόλη Μόδας» στην Ευρώπη, ένα μέρος όπου δραστηριοποιούνται χιλιάδες εταιρειών κατασκευής ένδυσης, κυρίως από την Πολωνία, σε έκταση 250.000 τ.μ. Το Ptak Fashion City αποτελείται από πλήθος διαφορετικών επιχειρήσεων, όπως το Ptak Shopping Center, η Ptak Moda, η Ptak Expo και το Ptak Outlet, ενώ διαθέτει και το δικό του τηλεοπτικό κανάλι, το Fashion TV. To κύριο τμήμα του Ptak Fashion City αποτελεί το Ptak Shopping Centre, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 2.500 εταιρείες, εισαγωγής και κατασκευής ένδυσης, αποτελώντας το κέντρο των εξαγωγών της πολωνικής ένδυσης στις διεθνείς αγορές. Το εκθεσιακό κέντρο Ptak Expo φιλοξενεί το International Fashion Fair, το μεγαλύτερο fashion show στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ το Ptak Outlet αποτελεί το μεγαλύτερο outlet στην Πολωνία, με καθαρούς χώρους πωλήσεων 33.000 τ.μ. και με 140.000 επισκέπτες μηνιαίως κατά μέσο όρο.

Προωθητική εκδήλωση στην Αθήνα
Σε συνέχεια της δημοσιογραφικής αποστολής και στο πλαίσιο των δράσεων προώθησης του πολωνικού κλάδου μόδας και ομορφιάς, η Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα διοργάνωσε ειδικό προωθητικό event με τίτλο «Polska. Where the unbelievable happens», στο ξενοδοχείο King George, στις 10 Δεκεμβρίου. Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν οι εξελίξεις και η πρόοδος της Πολωνίας στους τομείς της οικονομίας, των επιστημών και της τέχνης. Στο κέντρο της εκδήλωσης ήταν fashion show που παρουσίαζε συλλογές πολωνών σχεδιαστών, στους οποίους περιλαμβάνονται σχέδια καθηγητών και σπουδαστών του Strzeminski Academy of Fine Arts, της Fashion Week Poland, της εταιρείας Bialcon και της PtakModa Group. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 300 άτομα από δημόσιες υπηρεσίες, το διπλωματικό σώμα, τα media, την πολωνική κοινότητα και ελληνικές εταιρείες από τον κλάδο μόδας και ομορφιάς. Επιπλέον, οι καλεσμένοι της πρεσβείας από την Πολωνία είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάριο που οργανώθηκε από την Enterprise Greece, σχετικά με τις συνθήκες και τις ευκαιρίες συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, ενώ επίσης επισκέφτηκαν εταιρείες μόδας και ομορφιάς στην Αθήνα.