Αυτή την νέα ελληνική ΜΚΟ που κατανοώντας έγκαιρα ότι τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι τόσο αλληλένδετα που δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν από κοινού, εισήγαγε στην ελληνική πραγματικότητα την έννοια της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης. Και με στόχο την διάδοσή της, εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες, λειτουργεί κανονικά το πρώτο της μεγάλο εγχείρημα, το Κέντρο της Γης. 

Το Κέντρο της Γης είναι ένας επισκέψιμος τόπος 25 στρεμμάτων στο Ίλιο, στο πλάι του πάρκου Τρίτση, όπου ήδη αρκετές χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν γνώση και ψυχαγωγία ερχόμενοι πιο κοντά στη φύση. Μια «βιωματική ξενάγηση στη ζωή της φύσης για τα μικρά και μεγάλα παιδιά της πόλης», όπως λέει το διαφημιστικό spot του κέντρου, που σε κάνει να νομίζεις ότι είσαι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, σε κάποια όμορφη εξοχή. Ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεσαι μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από την Ομόνοια ή 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από το δαχτυλίδι Κηφισίας – Αττικής Οδού στο Μαρούσι.

Ένας πύργος που χτίστηκε το 1854 για να γίνει τότε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για τη διάδοση νέων μεθόδων καλλιέργειας. Απ’ έξω οι κήποι με τα αγάλματα και τους φοίνικες που ζουν οι πράσινοι παπαγάλοι και τα υπεραιωνόβια κυπαρίσσια προγραμματισμένα να πουν στα μικρά παιδιά την ιστορία τους. Οι στάβλοι με τα άλογα, οι βιολογικοί λαχανόκηποι, η έκθεση αγροτικών εργαλείων μιας άλλης εποχής, οι ελαιώνες, όλα φέρνουν τα σύγχρονα παιδιά της πόλης μπροστά σε εικόνες που δύσκολα συναντούν πια.

Μια προσομοίωση της ζωής που κρύβεται μέσα σε ένα άγριο οικοσύστημα της Αττικής, μια ζωντανή αποικία μυρμηγκιών, οι μέλισσες, ο χώρος της κομποστοποίησης, όλα για να αρχίσουμε να συζητάμε για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπινων κοινωνιών και περιβάλλοντος. Από τα τέλη του 2012, στο Κέντρο της Γης θα λειτουργεί και το Κέντρο Βιώσιμης κατανάλωσης, ένας μεγάλος πειραματικός εκθεσιακός χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να εκτεθεί σε πληροφορίες και ερεθίσματα, να διαμορφώσει προσωπική γνώμη και να επιλέξει τον δικό του δρόμο δράσης για την βιωσιμότητα και την αειφορία.

Στις μέρες μας, που δεν είναι πολλά τα μέρη στην πόλη που σε προσκαλούν να σκεφτείς και να ονειρευτείς, το Κέντρο της Γης είναι σίγουρα ένα από αυτά.