Marketing Week - Vegan προϊόντα: Μετρώντας τα spikes στο «growth potential» της ηθικής

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Marketing

Vegan προϊόντα: Μετρώντας τα spikes στο «growth potential» της ηθικής

21 Αυγούστου 2019 | 08:48 Γράφει η Κατερίνα  Νικολοπούλου Topics: Retail,Trends,Τρόφιμα - Ποτά

Καταγράφοντας εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης και διεύρυνσης της πελατειακής της βάσης, η αγορά των vegan προϊόντων κεφαλαιοποιεί τη διάθεση πειραματισμού και το wellness mindset και μετατρέπεται σε trend-setter, τόσο στην κατηγορία των τροφίμων, όσο και της προσωπικής περιποίησης.

Σύμφωνα με το Forbes, η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) αποτελεί την κορυφαία τάση για το 2019 στην κατηγορία τροφίμων και ποτών, ενώ κάποια από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα beauty brands διεθνώς οικοδομούν εξολοκλήρου το positioning τους σε αυτή τη βάση. Στην Ελλάδα, ο αυξανόμενος αριθμός λανσαρισμάτων με «ετικέτα» plant-based αντανακλά τη συνεχώς διευρυνόμενη καταναλωτική βάση, η οποία, με τη σειρά της, τροφοδοτεί καινοτόμα λανσαρίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η κατηγορία των plant-based επιδορπίων κατέγραψε ανάπτυξη 15,9% ΥtD, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ποσοστό που ανέρχεται στο εντυπωσιακό 40,6% για τα φυτικά ροφήματα. Έχοντας πλέον διασταλεί πέρα από το ηθικό της έρεισμα και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευημερία των ζώων, η κατηγορία των vegan προϊόντων απευθύνεται σε καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ευεξία και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, αλλά και σε εκείνους που επιθυμούν να πειραματίζονται και να μετατρέπουν κάθε τους επιλογή σε εμπειρία.

ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟ ΚΟΙΝΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Με τους πρεσβευτές του να προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, ο βιγκανισμός βλέπει σταθερά τους ακολούθους του να πολλαπλασιάζονται, οικοδομώντας ένα δυναμικό αλλά και απαιτητικό κοινό για τις μάρκες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα brands επιλέγουν στρατηγικά να απευθυνθούν και σε ομάδες καταναλωτών που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με «πράσινο» προσανατολισμό, χωρίς να προσυπογράφουν απόλυτα τις αρχές της αυστηρής χορτοφαγίας.

Ο συνδυασμός αυτός καθιστά την επικοινωνία της κατηγορίας σύνθετη και απαιτητική, ισορροπώντας ανάμεσα σε πολλαπλές διαστάσεις. Η Ιωάννα Α. Κουρνούτη, Senior Brand Manager, Color & Hair Care της Henkel, εξηγεί σχετικά: «Στη διαφήμιση και προώθηση των vegan προϊόντων σημαντικό είναι να τονίζεται η φυσικότητα και η πιστοποίησή τους ενώ ταυτόχρονα να επικοινωνείται η προσιτότητά τους, ώστε να διευρυνθεί το καταναλωτικό τους κοινό και να μην θεωρηθεί ότι προορίζονται για μια μικρή μερίδα καταναλωτών. Η πρόκληση έγκειται στο να επικοινωνηθούν τα οφέλη των vegan προϊόντων ενώ ταυτόχρονα να απευθυνθεί το μήνυμα σε ένα ευρύτερο κοινό καλώντας τους να νιώσουν ότι αυτό το προϊόν ταιριάζει και σε εκείνους ακόμη και αν δεν είναι vegans στις διατροφικές τους επιλογές».

Τη σημασία του δημιουργικού αυτού κράματος εντοπίζει και η Άννα Κολυβά, Marketing Director της Γρηγόρης ΑΒΕΕ: «Επειδή είναι σημαντική η προσέλκυση κοινού που δεν είναι vegan στο να δοκιμάσει ένα vegan προϊόν, δίνουμε έμφαση στην εναλλακτική επιλογή που προσφέρουμε σε σχέση με προϊόντα ζωικής προέλευσης τονίζοντας παράλληλα την μοναδική τους γεύση. Τόσο στην έρευνα για νέα προϊόντα (NPD), όσο και στην επικοινωνία, το κύριο μέλημά μας είναι να προσφέρουμε μια ποικιλία επιλογών που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πελατών μας.

Συνοψίζοντας, η επικοινωνία μας βασίζεται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος στοχεύει καθαρά στο vegan κοινό με στόχο να αυξήσει το awareness για τις επιλογές που του προσφέρει ο Γρηγόρης, ενώ ο δεύτερος απευθύνεται στο ευρύ κοινό για να συνδέσει το brand Γρηγόρης με στοιχεία των εν λόγω vegan σειρών».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ
Αν και αρκετά εδραιωμένη σε διεθνές επίπεδο, στην Ελλάδα η κατανάλωση των νέων γευστικών προτάσεων που εντάσσονται στην κατηγορία «vegan» ενισχύεται μεν δυναμικά, βρίσκεται ωστόσο σε αρχικό ακόμη στάδιο. Με αυτά τα δεδομένα, οι μάρκες αναλαμβάνουν ρόλο «μύστη», εκπαιδεύοντας το κοινό, υποδαυλίζοντας παράλληλα την επιθυμία για πειραματισμό με μια πλούσια βεντάλια επιλογών, χαράσσοντας με αυτούς τους άξονες τη στρατηγική τους.

Όπως σημειώνει η Έλια Μπαϊμά, Marketing Director της Δέλτα, «σε ένα τέτοιο νέο λανσάρισμα, είναι πολύ σημαντικό να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το ίδιο το προϊόν, να πετύχουμε με άλλα λόγια το μεγαλύτερο δυνατό trial των διαφορετικών προτάσεων και να ωθήσουμε τον κόσμο να πειραματιστεί! Για τον λόγο αυτό, βασικό κομμάτι του πλάνου marketing των φυτικών ροφημάτων Δέλτα, αποτέλεσαν οι γευστικές δοκιμές τόσο σε super markets σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όσο και σε μεγάλα events, όπως το Athens Exclusive Designers Week στο Ζάππειο Μέγαρο».

Βαρύτητα στη γευστική δοκιμή δίνει και η Δέσποινα Παππά, Brand Manager Stills της Coca-Cola Hellas: «Στο πλαίσιο της προώθησης των φυτικών ροφημάτων AdeZ, σκοπός μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση των φυτικών ροφημάτων, αλλά και να τους προσφέρουμε δημιουργικές εναλλακτικές επιλογές ώστε να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους», αναφέρει σχετικά και προσθέτει: «Το δυνατό πλάνο δειγματοδιανομής θα συνεχίσει να είναι ο βασικός τρόπος προώθησης των προϊόντων μας καθώς και η δυνατή παρουσία του brand στα digital κανάλια με τη συνέχιση των φετινών συνεργασιών».

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ανεξάρτητα από τις ηθικές διαστάσεις, το positioning των vegan προϊόντων συνδέεται άμεσα με την απόλαυση και την αναβάθμιση της γευστικής εμπειρίας. Η αξιοποίηση ευεργετικών συστατικών ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές του «δόγματος» της ευεξίας, ενώ οι ευφάνταστοι συνδυασμοί και η μεγάλη ποικιλία ανταποκρίνονται στις υψηλές γευστικές απαιτήσεις και διαφορετικές περιστάσεις κατανάλωσης. Σε αυτές τις ανάγκες απαντά η σειρά φυτικών ροφημάτων Δέλτα, στην οποία προστέθηκαν δύο νέες προτάσεις, το ρόφημα Φιστίκι από 100% ελληνικό κελυφωτό φιστίκι και το ρόφημα Βρώμη & 3 Super Σπόροι – σουσάμι, ηλιόσπορος και 100% ελληνικό κολοκυθόσπορος.

Προτείνονται για κατανάλωση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με όλους τους τρόπους: με δημητριακά, σε συνταγές και smoothies, στον καφέ ή απλώς σαν ρόφημα. Υψηλής διατροφικής αξίας με έμφαση στην πρωτοτυπία και τη γεύση και οι νέες προτάσεις από την αλυσίδα Γρηγόρης, η οποία τον τελευταίο χρόνο εστίασε περισσότερο στην κατηγορία αυτή, λανσάροντας αρχικά τον vegan καφέ αμυγδάλου, καρύδας και σόγιας. Η πετυχημένη καμπάνια άνοιξε τον δρόμο για επιπλέον προτάσεις για το vegan κοινό όπως σαλάτα κινόα & cranberries και vegan smoothies με φρέσκα φρούτα.

VEGAN IS BEAUTIFUL
Βαθιές «ρίζες» φαίνεται να αποκτά στην αγορά της ομορφιάς η τάση των vegan προϊόντων. Με all-natural claims, positioning περιβαλλοντικά υπεύθυνης καινοτομίας, πιστοποιήσεις από αξιόπιστους φορείς, καθώς και προφίλ αυξημένης κοινωνικής ευθύνης, τα brands ενσταλάζουν τη φιλοσοφία της σε προηγμένες και cruelty free συνθέσεις, αλλά και φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.

Σύμφωνα με το Forbes, η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) αποτελεί την κορυφαία τάση για το 2019 στην κατηγορία τροφίμων και ποτών, ενώ κάποια από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα beauty brands διεθνώς οικοδομούν εξολοκλήρου το positioning τους σε αυτή τη βάση. Στην Ελλάδα, ο αυξανόμενος αριθμός λανσαρισμάτων με «ετικέτα» plant-based αντανακλά τη συνεχώς διευρυνόμενη καταναλωτική βάση, η οποία, με τη σειρά της, τροφοδοτεί καινοτόμα λανσαρίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η κατηγορία των plant-based επιδορπίων κατέγραψε ανάπτυξη 15,9% ΥtD, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ποσοστό που ανέρχεται στο εντυπωσιακό 40,6% για τα φυτικά ροφήματα. Έχοντας πλέον διασταλεί πέρα από το ηθικό της έρεισμα και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευημερία των ζώων, η κατηγορία των vegan προϊόντων απευθύνεται σε καταναλωτές που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ευεξία και τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, αλλά και σε εκείνους που επιθυμούν να πειραματίζονται και να μετατρέπουν κάθε τους επιλογή σε εμπειρία.

ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΟ ΚΟΙΝΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Με τους πρεσβευτές του να προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, ο βιγκανισμός βλέπει σταθερά τους ακολούθους του να πολλαπλασιάζονται, οικοδομώντας ένα δυναμικό αλλά και απαιτητικό κοινό για τις μάρκες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, τα brands επιλέγουν στρατηγικά να απευθυνθούν και σε ομάδες καταναλωτών που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με «πράσινο» προσανατολισμό, χωρίς να προσυπογράφουν απόλυτα τις αρχές της αυστηρής χορτοφαγίας.

Ο συνδυασμός αυτός καθιστά την επικοινωνία της κατηγορίας σύνθετη και απαιτητική, ισορροπώντας ανάμεσα σε πολλαπλές διαστάσεις. Η Ιωάννα Α. Κουρνούτη, Senior Brand Manager, Color & Hair Care της Henkel, εξηγεί σχετικά: «Στη διαφήμιση και προώθηση των vegan προϊόντων σημαντικό είναι να τονίζεται η φυσικότητα και η πιστοποίησή τους ενώ ταυτόχρονα να επικοινωνείται η προσιτότητά τους, ώστε να διευρυνθεί το καταναλωτικό τους κοινό και να μην θεωρηθεί ότι προορίζονται για μια μικρή μερίδα καταναλωτών. Η πρόκληση έγκειται στο να επικοινωνηθούν τα οφέλη των vegan προϊόντων ενώ ταυτόχρονα να απευθυνθεί το μήνυμα σε ένα ευρύτερο κοινό καλώντας τους να νιώσουν ότι αυτό το προϊόν ταιριάζει και σε εκείνους ακόμη και αν δεν είναι vegans στις διατροφικές τους επιλογές».

Τη σημασία του δημιουργικού αυτού κράματος εντοπίζει και η Άννα Κολυβά, Marketing Director της Γρηγόρης ΑΒΕΕ: «Επειδή είναι σημαντική η προσέλκυση κοινού που δεν είναι vegan στο να δοκιμάσει ένα vegan προϊόν, δίνουμε έμφαση στην εναλλακτική επιλογή που προσφέρουμε σε σχέση με προϊόντα ζωικής προέλευσης τονίζοντας παράλληλα την μοναδική τους γεύση. Τόσο στην έρευνα για νέα προϊόντα (NPD), όσο και στην επικοινωνία, το κύριο μέλημά μας είναι να προσφέρουμε μια ποικιλία επιλογών που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πελατών μας.

Συνοψίζοντας, η επικοινωνία μας βασίζεται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος στοχεύει καθαρά στο vegan κοινό με στόχο να αυξήσει το awareness για τις επιλογές που του προσφέρει ο Γρηγόρης, ενώ ο δεύτερος απευθύνεται στο ευρύ κοινό για να συνδέσει το brand Γρηγόρης με στοιχεία των εν λόγω vegan σειρών».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ
Αν και αρκετά εδραιωμένη σε διεθνές επίπεδο, στην Ελλάδα η κατανάλωση των νέων γευστικών προτάσεων που εντάσσονται στην κατηγορία «vegan» ενισχύεται μεν δυναμικά, βρίσκεται ωστόσο σε αρχικό ακόμη στάδιο. Με αυτά τα δεδομένα, οι μάρκες αναλαμβάνουν ρόλο «μύστη», εκπαιδεύοντας το κοινό, υποδαυλίζοντας παράλληλα την επιθυμία για πειραματισμό με μια πλούσια βεντάλια επιλογών, χαράσσοντας με αυτούς τους άξονες τη στρατηγική τους.

Όπως σημειώνει η Έλια Μπαϊμά, Marketing Director της Δέλτα, «σε ένα τέτοιο νέο λανσάρισμα, είναι πολύ σημαντικό να έρθει ο κόσμος σε επαφή με το ίδιο το προϊόν, να πετύχουμε με άλλα λόγια το μεγαλύτερο δυνατό trial των διαφορετικών προτάσεων και να ωθήσουμε τον κόσμο να πειραματιστεί! Για τον λόγο αυτό, βασικό κομμάτι του πλάνου marketing των φυτικών ροφημάτων Δέλτα, αποτέλεσαν οι γευστικές δοκιμές τόσο σε super markets σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όσο και σε μεγάλα events, όπως το Athens Exclusive Designers Week στο Ζάππειο Μέγαρο».

Βαρύτητα στη γευστική δοκιμή δίνει και η Δέσποινα Παππά, Brand Manager Stills της Coca-Cola Hellas: «Στο πλαίσιο της προώθησης των φυτικών ροφημάτων AdeZ, σκοπός μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση των φυτικών ροφημάτων, αλλά και να τους προσφέρουμε δημιουργικές εναλλακτικές επιλογές ώστε να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους», αναφέρει σχετικά και προσθέτει: «Το δυνατό πλάνο δειγματοδιανομής θα συνεχίσει να είναι ο βασικός τρόπος προώθησης των προϊόντων μας καθώς και η δυνατή παρουσία του brand στα digital κανάλια με τη συνέχιση των φετινών συνεργασιών».

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ανεξάρτητα από τις ηθικές διαστάσεις, το positioning των vegan προϊόντων συνδέεται άμεσα με την απόλαυση και την αναβάθμιση της γευστικής εμπειρίας. Η αξιοποίηση ευεργετικών συστατικών ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές του «δόγματος» της ευεξίας, ενώ οι ευφάνταστοι συνδυασμοί και η μεγάλη ποικιλία ανταποκρίνονται στις υψηλές γευστικές απαιτήσεις και διαφορετικές περιστάσεις κατανάλωσης. Σε αυτές τις ανάγκες απαντά η σειρά φυτικών ροφημάτων Δέλτα, στην οποία προστέθηκαν δύο νέες προτάσεις, το ρόφημα Φιστίκι από 100% ελληνικό κελυφωτό φιστίκι και το ρόφημα Βρώμη & 3 Super Σπόροι – σουσάμι, ηλιόσπορος και 100% ελληνικό κολοκυθόσπορος.

Προτείνονται για κατανάλωση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, με όλους τους τρόπους: με δημητριακά, σε συνταγές και smoothies, στον καφέ ή απλώς σαν ρόφημα. Υψηλής διατροφικής αξίας με έμφαση στην πρωτοτυπία και τη γεύση και οι νέες προτάσεις από την αλυσίδα Γρηγόρης, η οποία τον τελευταίο χρόνο εστίασε περισσότερο στην κατηγορία αυτή, λανσάροντας αρχικά τον vegan καφέ αμυγδάλου, καρύδας και σόγιας. Η πετυχημένη καμπάνια άνοιξε τον δρόμο για επιπλέον προτάσεις για το vegan κοινό όπως σαλάτα κινόα & cranberries και vegan smoothies με φρέσκα φρούτα.

VEGAN IS BEAUTIFUL
Βαθιές «ρίζες» φαίνεται να αποκτά στην αγορά της ομορφιάς η τάση των vegan προϊόντων. Με all-natural claims, positioning περιβαλλοντικά υπεύθυνης καινοτομίας, πιστοποιήσεις από αξιόπιστους φορείς, καθώς και προφίλ αυξημένης κοινωνικής ευθύνης, τα brands ενσταλάζουν τη φιλοσοφία της σε προηγμένες και cruelty free συνθέσεις, αλλά και φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.


Σε αυτή τη λογική:
Η Henkel λάνσαρε τη νέα μάρκα περιποίησης μαλλιών Nature Box, με 100% φυσικά έλαια καρπών και φρούτων, για τα οποία χρησιμοποιήθηκε μέθοδος εξαγωγής cold-pressed, διατηρώντας έτσι τις υψηλής ποιότητας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά τους. Είναι πιστοποιημένα vegan προϊόντα από τον διεθνή οργανισμό Vegan Society. Τα συστατικά τους προέρχονται από ανανεώσιμες και βιώσιμες καλλιέργειες, ενώ στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης η εταιρεία συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς που βοηθούν τοπικές κοινωνίες. Τέλος, τα μπουκάλια αποτελούνται από 25% ανακυκλωμένο πλαστικό. Το κωδικολόγιο του Nature Box αποτελείται από 14 προϊόντα που καλύπτουν όλες τις βασικές ανάγκες των καταναλωτών για την περιποίηση των μαλλιών τους.

Από την πλευρά της, η Redken παρουσίασε τη Nature + Science, μια φυσική εναλλακτική λύση για τις σειρές περιποίησης μαλλιών All Soft, Extreme και Color Extend. Όλες οι συνθέσεις των Redken Nature + Science είναι 100% vegan, τα σαμπουάν παρασκευάζονται με 83% συστατικά φυσικής προέλευσης και τα conditioner με 99% συστατικά φυσικής προέλευσης. Το άρωμα από εσπεριδοειδή είναι 100% φυσικής προέλευσης και η συσκευασία είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Πρόσφατα, η Unilever λάνσαρε το νέο brand ομορφιάς Love Beauty and Planet, με cruelty free και vegan προϊόντα, πιστοποιημένα από τον οργανισμό PETA και την Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων. Όλα τα προϊόντα περιέχουν φυσικά συστατικά σε ποσοστό από 90% και πάνω και οργανικά ελαία, ενώ όλα τα μπουκάλια της σειράς είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.

Στην ίδια λογική, η Garnier εισήγαγε τη σειρά περιποίησης επιδερμίδας Garnier Bio, με τις κατάλληλες δραστικές ουσίες φυτών για κάθε τύπο επιδερμίδας. Τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα από τον Ecocert Greenlife, σύμφωνα με το πρότυπο Cosmos Organic, οι συνθέσεις είναι vegan, τα συστατικά προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, όλα τα προϊόντα προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες και τα περισσότερα από πηγές δίκαιου εμπορίου με σεβασμό στη βιοποικιλότητα. Επίσης, χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.

Τέλος, η Barnangen λάνσαρε τη vegan σειρά περιποίησης σώματος Barnangen Oil Intense. Η νέα σειρά, με έλαια από άγριο τριαντάφυλλο και cold cream, συνδυάζεται σε μια θρεπτική φόρμουλα για πολύ ξηρό δέρμα. Οι συνθέσεις της είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν εντατική ενυδάτωση και είναι εμπνευσμένες από τη σκανδιναβική φύση και τα άγρια τριαντάφυλλα. Η σειρά αποτελείται από Body Lotion, Αφρόλουτρο και Body Balm. Τα προϊόντα Barnangen Oil Intense, δεν έχουν σιλικόνη ούτε parabens και είναι κατάλληλα για πολύ ξηρό δέρμα.

IN THE NEWS
Η Beyond Meat πραγματοποίησε είσοδο στο κανάλι του super market, με το plant based burger της, το οποίο τοποθετήθηκε στην αλυσίδα Θανόπουλος από τη Foodelco. To προϊόν, το οποίο έχει όψη και γεύση μοσχαρίσιου burger και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο, έχει ήδη παρουσία σε 75 σημεία εστίασης πανελλαδικά. Παράλληλα, η Foodelco, αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Beyond Meat στην Ελλάδα, βρίσκεται σε επικοινωνία με μικρά σημεία πώλησης, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και μεγάλες αλυσίδες για την περαιτέρω τοποθέτησή του.

ΤΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η έρευνα των τελευταίων 12 μηνών (Ιούλιος 2018-Ιούνιος 2019) με την πλατφόρμα αποδελτίωσης Monitor by Innews έδειξε ότι τα λανσαρίσματα νέων προϊόντων αποτελούν τις σημαντικότερες αφορμές αναφοράς των vegan ροφημάτων σε sites, blogs και social media.

Στην πρώτη θέση, βρίσκεται η Δέλτα με 37% μερίδιο δημοσιότητας και το 70% των δημοσιευμάτων να εντοπίζονται τον Ιούνιο. Στη δεύτερη θέση, βρίσκουμε την Adez (183 δημοσιεύματα και 18,5% μερίδιο δημοσιότητας) και ακολουθούν οι εταιρείες Βιτάμ και Όλυμπος με 150 δημοσιεύματα έκαστη και μερίδιο δημοσιότητας κοντά στο 15%. Την πεντάδα ολοκληρώνει η Alpro με 140 δημοσιεύματα.

Η πλειοψηφία των αναφορών (62,5%) προέρχεται από sites και blogs και ακολουθεί το Twitter με 19,5%, το Instagram (15,5%) και τέλος το YouTube (2,5%) με αναφορές που αφορούν κυρίως παρουσιάσεις προϊόντων. Συνολικά, τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκαν 930 αναφορές στα φυτικά ροφήματα. Όσον αφορά τη θεματολογία, αρκετές αναφορές γίνονται σε νηστίσιμες συνταγές καθώς και σε λύσεις, που αναζητούν οι καταναλωτές, που δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα ή αναζητούν εναλλακτικές λόγω vegan διατροφής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τα brands Adez, Alpro, Bιτάμ, Όλυμπος και Δέλτα για το χρονικό διάστημα 1/7/2018-30/6/2019, σε ειδησεογραφικά sites, blogs, Twitter, YouTube, Instagram και forums. Όλα τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί με το Monitor by Innews (http://innews.gr) για λογαριασμό του Marketing Week. Το Monitor είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα αποδελτίωσης, καταγραφής και αξιολόγησης δημοσιευμάτων, από έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά), διαδίκτυο (ειδησεογραφικά sites, blogs, forums) και έλληνες χρήστες social media (Twitter, Instagram, YouTube).

ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Την αναγκαιότητα της ανάπτυξης προϊόντων που αξιοποιεί το feedback που προέρχεται από τους καταναλωτές αναγνωρίζουν τα brands, επενδύοντας σε R&D που υλοποιεί άμεσα τις νέες τάσεις.

«Είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση»
Πρέπει να εντοπίσουμε τις διαφορετικές επιλογές και τρόπο ζωής των καταναλωτών και στη συνέχεια να λάβουμε υπόψιν όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν στο λανσάρισμα νέων προϊόντων. Είναι, επίσης, αυτονόητο, ότι πρέπει να είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση για τις νέες τάσεις που προκύπτουν από τους ίδιους τους πελάτες, είτε γιατί ζήτησαν κάτι στο κατάστημα είτε γιατί έκαναν αναρτήσεις στα social media.
Άννα Κολυβά, Marketing Director, Γρηγόρης ΑΒΕΕ

«Οι καταναλωτές, πολύτιμος συνεργάτης μας»
Παρακολουθώντας τις διατροφικές τάσεις και τον τρόπο που αυτές αλλάζουν και εξελίσσονται και διατηρώντας πάντα ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους καταναλωτές μας, που αποτελούν για εμάς πολύτιμο συνεργάτη, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε έρευνα και ανάπτυξη νέων, καινοτόμων και πρωτοποριακών προϊοντικών σειρών, ώστε να καλύπτουμε τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Έλια Μπαϊμά, Marketing Director, Δέλτα

«Οι καταναλωτές ανταποκρίνονται πολύ θετικά»
Οι καταναλωτές έχουν ήδη ανταποκριθεί πολύ θετικά τόσο για τη γεύση των προϊόντων όσο και για τις θρεπτικές ιδιότητές τους. Τα θετικά σχόλια επικεντρώνονται κατ΄ αρχάς στη γεύση, αλλά και στο γεγονός πως πρόκειται για προϊόντα που δεν περιέχουν προσθήκη ζάχαρης και είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνες.
Δέσποινα Παππά, Brand Manager Stills, Coca-Cola Hellas

«Οι καταναλωτές εμπιστεύονται “υπεύθυνες” εταιρείες»
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη τάση στην αγορά για προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «ηθικά», ή αλλιώς «φιλικά προς το περιβάλλον». Οι καταναλωτές πλέον αποζητούν προϊόντα που προάγουν την κοινωνική υπευθυνότητα και εμπιστεύονται εταιρείες με αντίστοιχο προφίλ. Για αυτούς τους καταναλωτές είναι σημαντικό τα προϊόντα να συνδυάζουν τα φυσικά συστατικά με την αποτελεσματικότητα.
Ιωάννα Α. Κουρνούτη, Senior Brand Manager, Color & Hair Care, Henkel

ΕΝΑ «ΚΙΝΗΜΑ» ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ
- Παγκοσμίως, ο αριθμός των vegans ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια.
- Στο Ισραήλ, οι vegans αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, σε Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία το 7% και στη Γερμανία το 6%.
- Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό βρίσκεται σχεδόν στο 1% και βαίνει διαρκώς αυξανόμενο.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ VEGAN ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
Τα 24,3 δισ. δολάρια αναμένεται να αγγίξει η παγκόσμια αγορά vegan τροφίμων μέχρι το 2026, σύμφωνα με την Acumen Research and Consulting. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξη της τάξης του 9,1%, με τις εναλλακτικές στα γαλακτοκομικά προϊόντα να συνιστούν τη μεγαλύτερη υποκατηγορία και πάνω από το 50% των πωλήσεων διεθνώς.

Με το ένα τρίτο του πληθυσμού να περιορίζει την κατανάλωση κρέατος, και το 2019 οι φυτικές εναλλακτικές κερδίζουν έδαφος. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον χώρο της προσωπικής περιποίησης. Η κατηγορία των vegan καλλυντικών εξελίσσεται παγκοσμίως με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7% και θέτει τους όρους της στην αγορά της ομορφιάς, με τα brands να προτάσσουν τη φυσικότητα και την φυτική προέλευση των συστατικών τους.

Marketing Week (T. 1569)
« 1 2 »
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Marketing Week Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

Προτεινόμενες ειδήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

International

Τηλεπικοινωνίες

Πολιτισμός / Ψυχαγωγία

Δημόσιος Τομέας

Retail

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778