Η αλήθεια είναι πως, ειδικά στον τομέα της μόδας, η Ελλάδα δεν κρατάει τα σκήπτρα -στην πραγματικότητα θα έλεγε κανείς πως ποτέ δεν διεκδίκησε τα πρωτεία.

Οι χώρες που παραδοσιακά εθεωρείτο πρωτοπόρες ευρωπαϊκά ήταν περισσότερο η Γαλλία, με τη βιομηχανία της αρωματοποιίας να δείχνει τον δρόμο και να βοηθάει στο εν λόγω λανσάρισμα, η Ιταλία, που διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας υφάσματα και ικανότατους ράφτες, η Αγγλία, που ναι μεν από πολλούς θεωρείται κιτς αλλά η ανοιχτή «ματιά» των ανθρώπων και η πολυ-πολιτισμικότητα της χώρας, έχουν συντελέσει σε μία μοναδική μείξη στιλ, με αρκετές ακόμα δυτικοευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν. Η Ελλάδα για αρκετά χρόνια, ήταν από αυτές που ακολουθούσαν και συνήθως περνούσαν μερικές σεζόν μέχρι η «μόδα» να φτάσει και εδώ.

Τι γίνεται όμως, όταν έλληνες σχεδιαστές μόδας «μεταναστεύουν» στο εξωτερικό και αποφασίζουν να εργαστούν εκεί; Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι διαγράφουν αν μη τι άλλο, αξιόλογη πορεία. Ο κατάλογος με τις ελληνικές επιτυχίες μεγαλώνει και η μόδα «Made in Greece», δείχνει να προσελκύει όλο και περισσότερους fan.

Sophia Kokosalaki
Αφού αποφοίτησε από το φημισμένο London’s Central Saint Martins College of Art and Design, η βρετανική Vogue έπλεξε το εγκώμιό της, κριτική που της απέφερε τα βραβεία «The Elle Designer award», «Art Foundation Award for Fashion in 2002», και «New Generation Designer award in 2004».

Το 2004 επιλέχθηκε για τον σχεδιασμό των κοστουμιών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενώ εδώ και περίπου τρία χρόνια έχει πια τη δική της μάρκα ρούχων. Το σήμα κατατεθέν της, οι ελληνικού στιλ πιέτες της, εξυμνεί την ελληνική ιστορία κατά πολλούς κριτικούς, αφού θυμίζουν την ελληνικής προέλευσης φουστανέλα.

Ήδη στην Αμερική πολλές διασημότητες τιμούν την 39χρονη πια Sophia Kokosalaki όπως οι Chloe Sevigny, Kirsten Dunst, Christina Ricci, Jennifer Connelly και η λίστα δεν δείχνει να τελειώνει. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μόδας, με τους πιο σπουδαίους να είναι οι Vionnete, Asos, Diesel και άλλοι.

Mary Katrantzou
Υπήρξε για αρκετό χρονικό διάστημα βοηθός της Sophia Kokosalaki, μέχρι που το 2009 κέρδισε την αγγλική υποτροφία NewGen για δύο χρόνια, διάκριση που της εξασφάλισε οικονομική χορηγία για να πατήσει στα πόδια της και να ξεκινήσει τη δική της μάρκα. Απόφοιτη και αυτή από το London’s Central Saint Martins College of Art and Design, δεν ξεχνάει να υπενθυμίζει την ελληνική της προέλευση, ενώ εδώ και λίγους μήνες όλο και περισσότερος «ντόρος» γίνεται γύρω από το όνομά της, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σχόλιο της Telegraph που τόνιζε πως «φαίνεται το μέλλον να διαγράφεται λαμπρό για τη Mary Katrantzou».

Παράλληλα, οι διασημότητες ανά τον κόσμο επιλέγουν να φορούν όλο και πιο συχνά ρούχα από τη σειρά της 28χρονης σχεδιάστριας, με αποτέλεσμα η φήμη της να αρχίζει να εξαπλώνεται σημαντικά.

Το 2010 κέρδισε το βραβείο «Swiss Textiles Award», σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τη συνεργασία που εξασφάλισε με τη βρετανική αλυσίδα ρούχων και αξεσουάρ Topshop και αυτήν τη στιγμή, το brand «Mary Katrantzou» είναι διαθέσιμο σε 60 καταστήματα υψηλής ραπτικής ανά τον κόσμο.


John Varvatos
Ανήκει ενδεχομένως στους παλαιότερους εκπροσώπους της ελληνικής μόδας στο εξωτερικό, αφού ήδη «μετράει» 28 χρόνια επιτυχημένης καριέρας εκτός συνόρων. Το 1983 δούλευε στον οίκο μόδας Polo Ralph Lauren, ενώ επτά χρόνια αργότερα ήταν Διευθυντής στο αντρικό τμήμα του Calvin Klein. Το 1995 επιστρέφει στον οίκο Polo Ralph Lauren, όπου χρίζεται Διευθυντής όλων των αντρικών τμημάτων του brand και δημιουργεί την ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά Polo Jeans Company.

Το 1999 δημιουργεί το δικό του brand που φέρει το όνομά του και λίγο αργότερα, ανοίγει δικό του κατάστημα στη φημισμένη περιοχή Soho της Νέας Υόρκης. Έχει συνεργαστεί με brands όπως η Converse, η οποία διατηρεί συνεργασία με τον John Varvatos εδώ και δέκα χρόνια, δηλώνοντας μάλιστα ιδιαίτερα ικανοποιημένη.

Το 2000 έλαβε το βραβείο «Τhe Perry Ellis Award for Menswear» το οποίο διανέμεται στο περισσότερα υποσχόμενο ταλέντο της βιομηχανίας της μόδας.
Ένα χρόνο αργότερα επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του εν λόγω βραβείου, κερδίζοντας… ένα ακόμα βραβείο, το «CFDA’s Designer of the Year 2001 award».

Την ίδια διάκριση έλαβε και το 2005, κάνοντας τους κριτικούς να μιλάνε για ένα γνήσιο ταλέντο με ελληνικές ρίζες. Επιπλέον, αξίζει να τονιστεί πως έχει δημιουργήσει και σειρά αρωμάτων με το trademark «John Varvatos», η οποία διαπρέπει επίσης παγκοσμίως.
 
Peter Speliopoulos
Είναι περίπου της ίδιας «φουρνιάς» σχεδιαστής με τον John Varvatos, αφού και αυτός διαγράφει αξιοπρόσεκτη πορεία στον χώρο της μόδας εδώ και αρκετά χρόνια. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους οίκους μόδας, όπως οι Laura Biagiotti, Gloria Sachs, Christian Dior, Joseph Abboud. Η συνεργασία όμως που απογείωσε την καριέρα του ήταν αυτή με τον οίκο της Donna Karan. Από το 1993 έως και το 1997 διετέλεσε σχεδιαστής στον οίκο και Διευθυντής του τμήματος γυναικείων ρούχων και αξεσουάρ.

Το επόμενο επαγγελματικό του βήμα έμελλε να είναι στον οίκο μόδας Nino Cerruti, όπου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, για να επιστρέψει στην Donna Karan το 2002 ως «Vice President of Design for Donna Karan New York», θέση που διατηρεί μέχρι και σήμερα. O Peter Speliopoulos δεν παραμελεί τις ρίζες του, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία του με την Όπερα Αθηνών το καλοκαίρι του 2000, στην οποία σχεδίασε τα κοστούμια για την παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.

Aris Geldis
Τα κοσμήματα του Aris Geldis αποτελούν ακόμα ένα λαμπρό παράδειγμα της ελληνικής πορείας στον χώρο της μόδας στο εξωτερικό.

Έχοντας εκπαιδευτεί δίπλα στα διασημότερα και ικανότερα ιταλικά χέρια της βιομηχανίας χάραξης κοσμημάτων, εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι όπου και ανακαλύφθηκε από την ομάδα μόδας του περιοδικού Elle, γεγονός που συντέλεσε στην πρώτη του πώληση συλλογής στο περίφημο κατάστημα Maria Louisa της rue Cambon.

Αυτήν τη στιγμή συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους οίκους ανά την υφήλιο, όπως Chanel, Givenchy Couture, Ungaro Couture και Christian Lacroix Couture, ενώ τα σημεία πώλησης των συλλογών του εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο (Σίδνει, Οσάκα, Χονγκ Κονγκ, Κουβέιτ, Λος Άντζελες, Μόσχα, Βιέννη, Παρίσι κ.ά.).

Τα κοσμήματά του είναι έτσι φτιαγμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του, ώστε να θυμίζουν τις ελληνίδες θεές και να αποπνέουν τον δυναμισμό που εκείνες επιδείκνυαν. Επιπροσθέτως, έχει δημιουργήσει ειδική σειρά κοσμημάτων, η οποία φιλοξενήθηκε στο «Μuseum of Fashion and Decorative Arts» του Λούβρου.

Athena Procopiou
Γεννημένη στην Ελλάδα αλλά μεγαλωμένη στην Ελβετία, η Athena Procopiou έχει καταφέρει σε λίγα μόλις χρόνια καριέρας να αναστατώσει τα δεδομένα. Διαθέτει δική της σειρά από πολυτελή φουλάρια, τα οποία πωλούνται από διακεκριμένα καταστήματα μόδας όπως το Liberty στο Λονδίνο ή το Barney’s στη Νέα Υόρκη.
Η σειρά της έχει γίνει ανάρπαστη από το καλοκαίρι του 2010, όταν και έγινε ευρέως γνωστή.

Πολλά έντυπα μόδας κάνουν ειδική αναφορά στη συλλογή της και φιλοξενούν τις δημιουργίες της, κάνοντας λόγο για μία σχεδιάστρια που αξίζει προσοχής, ενώ άλλοι δεν διστάζουν ήδη να την αποκαλέσουν «βασίλισσα των φουλαριών».