Στη Μ. Βρετανία μιλούν για απόσυρση εταιρειών από το χρηματιστήριο αν δεν αποδεικνύουν έμπρακτα τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η άνοδος του κινήματος Flygskam ταρακουνά την βιομηχανία των αερομεταφορών, ενώ το φαινόμενο Greta έχει ξεσηκώσει την επόμενη γενιά καταναλωτών, τους centennials. Πώς απαντούν οι επιχειρήσεις; Θα επενδύσουν με ορίζοντα την βιώσιμη ανάπτυξη ή θα «πασπαλίσουν» με purpose μεμονωμένες δράσεις ΕΚΕ;

Οι μεσογειακές επιχειρήσεις διαθέτουν κάθε χρόνο στην αγορά 38 εκατ. τόνους πλαστικών προϊόντων, αλλά λόγω του χαμηλού κόστους του «παρθένου» πλαστικού, δεν επενδύουν στον σχεδιασμό νέων προϊόντων που βασίζονται στην επαναχρησιμοποίηση, μείωση ή και αντικατάσταση του «παλιού» πλαστικού.

Το 2018 ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 11,7% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και την επιβάρυνε με 26% αύξηση των πλαστικών απορριμμάτων κατά τη θερινή περίοδο, επιφέροντας κόστος διαχείρισης της τάξης των 4-8 εκατ. ευρώ.

Η εκπαίδευση των παιδιών μας μέσα από τα σχολεία στην υπεύθυνη κατανάλωση και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορεί να προσομοιάζει σε σκανδιναβικό όνειρο, ωστόσο φαίνεται να είναι το μόνο πράγμα που ενδεχομένως μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά: Μέχρι το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά στις θάλασσές μας από ψάρια!

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ
Η παραπάνω αλληλουχία καταδεικνύει το ευαίσθητο πλαίσιο που καλούνται οι επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν σήμερα, ακροβατώντας ανάμεσα στο επιχειρησιακό όφελος και την ανάταση της εθνικής μας οικονομίας, με την ταυτόχρονη διασφάλιση των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές, αλλά και την ενδυνάμωση και ενσωμάτωση όσων έχουν μείνει πιο πίσω.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν σταθεί σπουδαίος αρωγός στις ανάγκες της κοινωνίας μας, συνεισφέροντας θεμελιωδώς σε όσους είχαν ανάγκη υποστήριξης. Τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά τους προγράμματα προσέφεραν ανακούφιση σε πολλούς συνανθρώπους μας την δεκαετή περίοδο της κρίσης, ωστόσο φαίνεται πλέον να διαμορφώνεται μια μεταστροφή στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας, συμπαρασύροντας το επιχειρηματικό μοντέλο συνολικά.

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΚΕ
Mission, purpose, εταιρική υπευθυνότητα, sustainability, ΕΚΕ: Με όποια ταμπέλα κι αν θέλει κάποιος να σημάνει την προσπάθεια που καταβάλλει για να ενσωματώσει την επιχειρησιακή αξία στο οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιβάλλον, σημασία έχει πως σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας ατζέντας που αναδεικνύει τις επενδύσεις στην βιώσιμη ανάπτυξη, και τον ρόλο της επιχειρηματικής και ατομικής ευθύνης με στόχο το κοινό καλό.

Ξεπερνώντας την ιδέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και οι νέοι καταναλωτές απαιτούν ένα νέο πρότυπο υπεύθυνης ηγεσίας. Σε αυτό, οι επιχειρήσεις και οι ηγέτες τους αντιλαμβάνονται την βιώσιμη ανάπτυξη ως αναπτυξιακό όχημα που ενισχύει το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Ταυτόχρονα, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε αυτή, όχι μέσα από πρακτικές που απλά στοχεύουν στο να κάνουν «το λιγότερο κακό», αλλά μέσα από καινοτόμες λύσεις που αναγεννούν εταιρικές δραστηριότητες και αναδεικνύουν την αξία της επιχειρηματικότητας με σεβασμό στις αρχές της αειφορίας.

ΝΕΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Απαντώντας στην ανάγκη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας για την ανάδειξη των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στο πεδίο της εταιρικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης και κοινωνικής ανάπτυξης, πραγματοποιούνται για πέμπτη συνεχή χρονιά τα Hellenic Responsible Business Awards.

Τα βραβεία- θεσμός των Υπεύθυνων Επιχειρήσεων στοχεύουν στο να προβάλουν τις πρακτικές εκείνες που προσανατολίζονται σε ένα νέο επιχειρηματικό αναπτυξιακό μοντέλο, θέτοντας σε προτεραιότητα τη διασύνδεση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης με το εταιρικό DNA και αναδεικνύοντας πρότυπα μοντέλα συνεργασίας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα.

Τα οφέλη της ανάδειξης αυτών των έργων είναι πολλαπλά, με βασικό την διάδοση των ιδεών, την ευαισθητοποίηση, αλλά και την εκπαίδευση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Έτσι, το παράδειγμα κάθε επιχείρησης που συνεισφέρει στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται δεσμεύει εργαζόμενους, καταναλωτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ παράλληλα δίνει ελπίδα και αποτελεί πρότυπο για όσους θέλουν να εμπνευστούν και να επενδύσουν στην Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα.

Σπουδαίοι θεσμικοί φορείς της χώρας μας, με ενεργό δράση στην «Ελλάδα του εμείς», συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάδειξης των έργων και των συνεργασιών που μεταμορφώνουν το πρόσωπο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, με στόχο το κοινό καλό. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2019, τα έργα των οποίων θα αξιολογηθούν από 27μελή Κριτική Επιτροπή.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
– Παντελής Αγγελίδης, Πρόεδρος ΣΕΚΕΕ- Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος.
– Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Β’ Αντιπρόεδρος, ΕΕΝΕ-Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών.
– Νίκος Βασιλείου, Πρόεδρος, ΤΗΓΕ ΕΕΔΕ-Τομέας Ηγεσίας Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων & Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων ΕΒΕΑ-Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
– Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής EBEN GR & Αντιπρόεδρος ΠΑΙΔΕΙΑ Αριστείας.
– Αθηνά Δεσύπρη, Γενική Γραμματέας, Ίδρυμα Μποδοσάκη.
– Χριστίνα Ζάκο, Partner & Managing Director, Care Direct-The Consultants for Saudi Arabia.
– Αντώνης Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΟΠΑ.
– Ιωάννης Καλλιάς, Πρόεδρος, Hellas Cert.
– Γιώργος Καλούδης, Γενικός Διευθυντής, Συμμαχία για την Ελλάδα.
– Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ-Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών & Αντιπρόεδρος ΣΔΕΕ-Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος.
– Παναγιώτης Καραμπίνης, Διευθύνων Σύμβουλος, Endeavor Greece.
– Δημήτρης Κατσαρέλλος, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Υπεύθυνος Κέντρου Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΚΕΠΑ.
– Φώτης Κοκοτός, Μέλος Δ.Σ., ΣΕΤΕ-Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
– Υβέτ Κοσμετάτου, Μέλος Δ.Σ. και Ταμίας, ΣΔΕ-Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος.
– Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Διευθύντρια Εργαστηρίου Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Διευθύντρια ΠΜΣ Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη.
– Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Πρόεδρος, ΕΕΔΕΓΕ-Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.
– Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EE) για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, Μέλος περιβαλλοντικού και κοινωνικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
– Τζένη Μιχαλοπούλου, Πρόεδρος, ΤΟΓΜΕ ΕΕΔΕ-Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων.
– Ζέφη Νικολάου, Γενική Γραμματέας, Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς.
– Πάκης Παπαδημητρίου, Chair/Corporate Responsibility Committee, American-Hellenic Chamber of Commerce.
– Στέλλα Πρίντεζη, Co-Lead, Ashoka Greece.
– Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος, ΕΑΣΕ- Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.
– Δημήτρης Ρούλιας, Γενικός Γραμματέας, ΕΔΕΕ-Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος & Μέλος Δ.Ε., Τομέας Δημοσίων Σχέσεων.
– Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος, ΣΒΕ-Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος
– Γιώργος Σκριμιζέας, Πρόεδρος, ΕΕΔΕ-Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων.
– Σοφία Σουρτζή, Δημιουργός & Παραγωγός, Hellenic Responsible Business Awards.
– Ιωάννης Φίλος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρ. Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης.
– Ρόζυ Χαριτοπούλου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Περιβάλλοντος Δ. Κηφισιάς, Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης Ε.Ο.ΑΝ.-Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
«Τα Hellenic Responsible Business Awards επιμένουν στην ανάδειξη της αξίας της εταιρικής υπευθυνότητας, ειδικότερα σήμερα που οι τεχνολογικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις κινούνται με ταχύτατο ρυθμό. Με οδηγό τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της ηγεσίας στην διαμόρφωση εταιρικής κουλτούρας υπευθυνότητας, προσδοκούμε σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας που θα συνεισφέρει στην βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

Ο Γιώργος Βερνίκος, είναι Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Επαγγελματικά, ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και από το 1975 είναι συνιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου εταιρειών Vernicos Yachts.

Είναι μέλος σειράς Οργανώσεων και Επιμελητηρίων, που έχουν στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας, την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μέλος Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και Επίτιμος Πρόεδρος της Greenpeace.
Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος Κ.Ε. Hellenic Responsible Business Awards 2020

Η ευθύνη των επιχειρήσεων, πολλαπλασιάζεται
«Σε μια εποχή όπου η επιχειρηματικότητα δεν γνωρίζει σύνορα, οι τεχνολογικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα εν ριπή οφθαλμού και οι περιβαλλοντικές προσκλήσεις επανακαθορίζουν θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητά μας, η ευθύνη που επωμίζονται οι επιχειρήσεις πολλαπλασιάζεται. Είναι εξάλλου ένα από τα μαθήματα που μάθαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης, την οποία αφήνουμε πίσω μας: η επιχειρηματικότητα οφείλει να αποδίδει στην κοινωνία μεγαλύτερη αξία απ’ ότι έκανε έως σήμερα. Και εμείς, ως επιχειρηματίες, είμαστε αυτοί που θα εισάγουμε την αλλαγή στον τρόπο με τον οι επιχειρήσεις μας αλληλεπιδρούν με την κοινωνία.

Στην προσπάθεια αυτή, ο θεσμός των Hellenic Responsible Business Awards διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να αναδειχθούν νέα πρότυπα μοντέλα επιχειρηματικότητας και συνεργασίας και να μεταμορφωθεί το πρόσωπο της επιχειρηματικότητας. Τα βραβεία αποδεικνύουν ότι αυτό που είναι επιθυμητό, είναι και εφικτό: να θέσουμε στον πυρήνα των αρχών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων την Υπεύθυνη και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα, δηλαδή τους δύο πυλώνες ανάπτυξης που αναδεικνύει ο θεσμός, ώστε να αποτελέσουν και τη βάση για την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος, ΣΒΕ-Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος

Η ανάπτυξη χρειάζεται κουλτούρα εταιρικής υπευθυνότητας
«Η προσδοκώμενη ανάπτυξη η οποία είναι τόσο σημαντική για την χώρα μας, πέρα από ένα σταθερό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον, κίνητρα για επενδύσεις, αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος, χρειάζεται και την διαμόρφωση μιας κουλτούρας εταιρικής υπευθυνότητας. Ιδιαίτερα οι ξένοι επενδυτές θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς ότι οι επενδύσεις τους στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν και θα αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον που η εταιρική ευθύνη, η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, δεν θα είναι ζητούμενο, αλλά προϋπόθεση.

Χωρίς τις παραπάνω αρχές, δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη απαιτεί προετοιμασία, στελέχη και ηγεσία προσανατολισμένα στις αρχές του υπεύθυνου επιχειρείν, ικανά να λειτουργήσουν σε ένα δομημένο και αποτελεσματικό θεσμικό και εταιρικό πλαίσιο. Θεσμοί όπως τα RBAs προάγουν και διαδίδουν αυτές τις αρχές, αναδεικνύουν τις εταιρείες που τις εφαρμόζουν, τις καλύτερες πρακτικές, αλλά και τα οφέλη που συνεπάγονται. Με τον τρόπο αυτό, λειτουργούν ως κίνητρο για την εξάπλωσή τους, την υιοθέτηση από περισσότερες εταιρείες και οργανισμούς, συνεισφέροντας στη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης».
Γιώργος Σκριμιζέας, Πρόεδρος, ΕΕΔΕ-Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων

ΕΝΟΤΗΤΕΣ, ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, και να αφορούν σε ενέργειες και προγράμματα τα οποία υλοποιήθηκαν (ή και είναι σε ισχύ) από 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και τέλος Οκτωβρίου 2019.

Οι βασικές ενότητες βράβευσης, που φέτος παρουσιάζονται ανανεωμένες, είναι οι εξής: Αριστεία στη Συνεργασία, Πρότυπο Επένδυσης, Εργαζόμενοι, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Αριστεία στην Επικοινωνία, Τεχνολογία για το Κοινό Καλό, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Υπεύθυνες Επιχειρήσεις & SDGs, ΜΚΟ της Χρονιάς, Ομάδα CSR της Χρονιάς και Υπεύθυνη Ηγεσία.

Στα βραβεία μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα Ιδιωτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις, Κοινωνικές Επιχειρήσεις, Επαγγελματικοί Φορείς, Επιχειρήσεις Διαφήμισης και Επικοινωνίας, Φορείς/Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εθελοντικές Οργανώσεις, ΜΚΟ, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Ιδιωτικοί και Δημόσιοι Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, ειδικά σχολεία, φροντιστήρια, καθώς και άλλοι φορείς με εκπαιδευτική δραστηριότητα ή φορείς που ενισχύουν την εκπαίδευση.

Τα κριτήρια αξιολόγησης, των οποίων η βαθμολόγηση είναι ίσης βαρύτητας, αποσκοπούν στο να αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό εύρος, και την ισχυρή ενσωμάτωση στο μοντέλο επιχειρηματικότητας, καθώς και τον αντίκτυπο και τα οφέλη για όλα τα επωφελούμενα μέρη. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει τον Φεβρουάριο 2020. Περισσότερες πληροφορίες στο www.responsiblebusiness.gr

Στην εποχή του ηθικού επιχειρείν, το management οφείλει να εμπνέει
«Η συμβολή της ανώτατης ηγεσίας στη διαμόρφωση μίας κουλτούρας υπεύθυνης επιχειρηματικότητας είναι καταλυτική. Το management οφείλει να εμπνέει, να παρακινεί και να δίνει το καλό παράδειγμα σε μία εποχή που το ηθικό επιχειρείν είναι αναγκαίο. Ένα βιώσιμο αύριο προϋποθέτει την υιοθέτηση πρακτικών υπεύθυνης επιχειρηματικότητας με βασικούς άξονες το περιβάλλον, την κατάργηση τον διακρίσεων, την κοινωνική προσφορά, την προστασία του πολιτισμού. Το όραμά μας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ένα όραμα για τις νεότερες γενιές, στις οποίες οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες της επιχειρηματικής ηθικής, της αειφορίας και του εθελοντισμού».
Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος, ΕΑΣΕ-Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων